Moeite met Lezen? Naar de bieb!

Moeite met Lezen? Naar de bieb!

maandag 27 mei 2013

ProBiblio heeft in het kader van de campagne Preventie en bestrijding laaggeletterdheid een poster ontwikkeld, die gebruikt kan worden om de bibliotheek te profileren als plaats waar je moet zijn bij leesproblemen.

De poster kan goed gebruikt worden om aan scholen uit te delen, zodat het MLP weer eens onder hun aandacht wordt gebracht. Ook kunnen ze er ouders mee stimuleren naar de bibliotheek te gaan met hun kind. 

Er zijn twee uitvoeringen van dit ontwerp: een A2-poster en een wat breder formaat dat overal voor gebruikt kan worden: als poster in de bibliotheek, op school, in zorginstellingen, maar ook als illustratie bij promotiemateriaal of nieuwsbrieven rond het MLP.

De posters sieren in de maand juni de achterkant van de ProBiblio bussen. 

De posters zijn te downloaden in het bibliotheekdeel over promotie.

Lezen is gezond!

Gratis kinderboeken voor kinderen die lezen moeilijk vinden

dinsdag 12 maart 2013

www.gratiskinderboek.nl  is een site speciaal voor kinderen met leesproblemen, zoals dyslexie.

Op deze site staan kinderboeken die gratis gedownload kunnen worden. De boeken zijn geschreven voor kinderen van 8 t/m 12 jaar.

 

Het leesniveau loopt van AVI-M3 t/m AVI-E6.

(Bijna) alle boeken zijn voorzien van illustraties, die gemaakt zijn door studenten van de Kunstacademie Rotterdam en bij een aantal boeken is het nieuwe lettertype ‘Dyslexie’ toegepast, dat voor sommige kinderen de tekst beter leesbaar maakt, maar voor andere helaas juist weer niet.

Eén van de boeken wordt aangeboden met een zgn. ‘page-flip’, waarbij de bladzijden omgeslagen kunnen worden op het scherm. De rest van de boeken volgt spoedig.

 

Een sympathiek initiatief van Arco Struik, gemeenteambtenaar in Rotterdam, die in zijn vrije tijd graag verhalen vertelt.

 

Gratis lettertype: Open-Dyslexic

donderdag 7 maart 2013

Al eerder las u bij ons over het lettertype Dyslexie van Christiaan Boer. Naast dit lettertype is er nu ook een gratis te gebruiken alfabet. Het gaat om het Open-Dyslexic Font.

De onderkant van de letters is verzwaard waardoor ze minder snel worden omgedraaid of verward.

 

Het lettertype kan ook op Android worden geïnstalleerd en is voor Apple toegepast in de app OpenWeb, een gratis browser.

 

Dit lettertype mag  gedownload en gebruikt worden vanaf de dafont.com website. Zo kan  het toevoegen worden aan een website, e-book of ander lesmateriaal.

 

Uit onderzoek blijkt dat schreefloze lettertypes vaak het prettigst zijn voor mensen met dyslexie. De voorkeur voor een lettertype is echter persoonsgebonden. Sommige dyslectische leerlingen geven de voorkeur aan een lettertype als Arial of Verdana, waar anderen toch een voorkeur hebben voor een lettertype dyslexie.

 

Zie ook : Boeken in Dyslexieletter

 

Makkie-stickers naar NBD

maandag 4 maart 2013

Vanaf 1 maart zijn de transparante Makkie-stickers te bestellen bij de NBD.

De transparante Makkiestickers worden rechts boven op de voorkant van de materialen geplakt. Dat maakt ze uitermate geschikt om MLP-materialen in de Bibliotheek op School herkenbaar te maken. Een apart MLP is dan niet nodig. Wanneer de schoolbibliotheek geheel of gedeeltelijk frontaal is ingericht en is ingedeeld naar onderwerp en genre, kunnen de MLP-materialen daar in opgenomen worden. Al bladerend zien kinderen dan precies welke boeken iets makkelijker te lezen zijn.

 

Uiteraard kunnen ze ook op het gewone MLP gebruikt worden. Zeker op een nieuw MLP is dat aan te raden, omdat het belangrijk is om zwak lezende kinderen vertrouwd te maken met Makkie. Makkie komt dan te staan voor iemand die je helpt bij het lezen.

 

Voordeel van de transparante sticker is dat het plakken ervan slechts één eenvoudige verwerkingshandeling vraagt. Niet onbelangrijk nu er overal bezuinigd wordt op mediaverwerking.

 

Ga voor bestellen van de stickers naar de site van NBD-Biblion.

 

Uiteraard zal de prijs naar beneden bijgesteld worden naarmate er meer vraag naar komt.

Kinderboekenweek 2012

vrijdag 21 september 2012

Van dinsdag 3 t/m zaterdag 14 oktober vieren boekwinkels en bibliotheken de Kinderboekenweek weer,

met als thema Hallo wereld!

 

Ook dit jaar maakten we weer een lijstje voor kinderen die graag makkelijke en niet te dikke boeken willen lezen.  Kijk hier.

 

Wie in de Kinderboekenweek een boek koopt, krijgt het boek Het Akropolis Genootschap en De slag om bladzijde 37 cadeau.

Tosca Menten maakte samen met illustrator Elly Hees het Kinderboekenweekgeschenk.

 

Het geschenk verschijnt dit jaar in een groot lettertype, speciaal voor kinderen die dyslectisch zijn. Er is zelfs een boek geschreven speciaal voor kinderen met dyslexie, Avonturen van Glas. Het wordt uitgebracht in het lettertype Dyslexie.

 

Koen en Floortje in makkelijklezen-letter!

dinsdag 21 augustus 2012

Speciaal voor jonge lezers met dyslexie geeft uitgeverij Kluitman een aantal populaire jeugdboeken opnieuw uit. Ze zijn nu gezet in het lettertype Dyslexie van de Nederlandlanse ontwerper Christian Boer, waarover u al eerder kon lezen op onze website.

 

Het gaat in eerste instantie om de titels

 

  • Koen Kampioen
  • Koen Kampioen gescout!
  • Koen Kampioen gaat internationaal

 

De Koen-serie wordt geschreven door Fred Diks

 

Daarnaast

 

  • Floortje van Suzanne Buis

 

De titels zijn vanaf 27 augustus verkrijgbaar in de webwinkel van Kluitman.

 

Bent u geinteresseerd in effectieve aanpassingen voor dyslecten in de lay-out en typografie van teksten, kijk dan ook nog eens hieronder naar het oudere nieuwsitem over de grotere letterafstand.

 

De Klavertjes-reeks, waarin Koen Kampioen verschenen is, in de oude vormgeving is overigens een schoolvoorbeeld van MLP-geschikte boeken.

 

 

Graphic novels populair

donderdag 9 februari 2012

Beeldverhalen, door de uitgever 'graphic novels' genoemd, zijn momenteel erg populair, maar zijn ze ok geschikt om op het MLP te plaatsen?

Boeken die op een zeker moment een hype zijn, hebben ook aantrekkingskracht op zwakke lezers. Lees over de voorwaarden waaronder ze opgenomen kunnen worden op het MLP in het stuk daarover van de hand van Nanda Geuzebroek.

 

 

naar boven