Informatiemedewerkers moeten goed op de hoogte zijn van het feit dat ouders en leerkrachten van kinderen met dyslexie vaak niet bekend zijn met de mogelijkheden van de hulpmiddelen voor deze kinderen. Ze zijn altijd blij als ze tegen deze informatie aanlopen.

 

Informatiemedewerkers kunnen hier een actieve rol bij spelen. Daarmee openen ze perspectieven voor sommige dyslectische kinderen, die nu ineens wel hun schoolboeken lezen en begrijpen.

Dat betekent ook dat ze daardoor de opleiding kunnen volgen die bij hun intelligentieniveau past. Vaak gebeurt het nog dat dyslectische kinderen op een te laag onderwijsniveau terecht komen. Daar gaan ze zich vervelen, ze leren niet met hun handicap te werken. Dit kan desastreuze gevolgen hebben voor hun latere leven.

 

Belangrijk dus om te zorgen dat ouders en leerkrachten deze informatie krijgen.


Bibliotheken hoeven de hulpmiddelen niet per se zelf in huis te hebben. Het kost tamelijk veel tijd om met de hulpmiddelen te leren werken en die vaardigheid bij te houden.
Het is ook niet nodig om de hulpmiddelen zelf te demonstreren. Belangrijk is dat de klanten gewezen worden waar ze de informatie kunnen vinden.

 

Hieronder vindt u links naar de informatie die bibliotheekmedewerkers kunnen gebruiken voor de advisering van hun klanten.

 

Sommige bibliotheken hebben een probeerset met een daisyspeler en daisyrom's. Kinderen kunnen daardoor uit proberen of de daisyspeler iets voor hen is. Meestal is er een wachtlijst voor de probeerset.


Algemeen 

Op het MLP kunnen folders opgenomen worden van de diverse hulpmiddelen. De meest volledige is die van Lexima. Handig om op te nemen.

Bij het geven van informatie aan klanten over hulpmiddelen is het wel heel belangrijk dat er verwezen wordt naar de objectieve sites, die hieronder vermeld staan. Daar wordt kritisch gekeken naar de doeltreffendheid van de hulpmiddelen en wordt er gekeken naar het belang van het kind. Potentiele gebruikers kunnen een miskoop voorkomen door zich te orienteren via de informatie op Letop.be.

 

  • Op de zeer informatieve website www.letop.be zijn verschillende artikelen te vinden met een opsomming en een bespreking van de diverse ict-hulpmiddelen en software.

 

 

  • Het Masterplan Dyslexie heeft het boekje Technische maatjes bij dyslexie van Jos Smeets en Ria Kleijnen uitgegeven. Hierin worden de diverse hulpmiddelen objectief besproken. U kunt Technische maatjes bij dyslexie ook online bekijken. Doorklikken op Producten en Regulier Basisonderwijs. Hier vindt u de link naar de online versie van Technische maatjes.

          In dezelfde lijst vindt u ook een link naar Handzame overzichten ICT en dyslexie.

 

  • Middelpunt Dyslexie (Dedicon) biedt onafhankelijke dyslexietrainingen aan docenten op basisscholen, middelbare scholen en voortgezet onderwijs, uitgevers, intern begeleiders, remedial teachers, dyslexiespecialisten en alle anderen die betrokken zijn bij het onderwijs aan dyslectische leerlingen.

 

Bibliotheken kunnen ook informatiemarkten of informatiebijeenkomsten organiseren rond hulpmiddelen.

Onder promotie vindt u meer informatie hierover.

naar boven