Inrichting van een Makkelijk Lezen Plein

 

Frontale plaatsing: een must

Het succes van een MLP staat of valt met een juiste opstelling van de collectie.

 

Het MLP-concept houdt een breuk in met de traditionele kastplaatsing. Boekenkasten met naast elkaar geplaatste materialen met de ruggen naar voren vormen een soort Berlijnse muur voor mensen met een leesprobleem, zoals dyslexie. Deze manier van presenteren heeft de klanten met een leesprobleem de bibliotheek uitgejaagd.

 

Om even in de beeldspraak te blijven: het is dus zaak de Berlijnse muur te veranderen in een muur waaruit gegeten kan worden: de kast moet een snackwall worden. Om dat te bereiken moet de collectie frontaal geplaatst worden. Aan de hand van de voorkant van een boek kan iemand dan beslissen of het hem iets lijkt of niet.
Het concept van het Makkelijk Lezen Plein is uitgewerkt door een werkgroep van jeugdbibliothecarissen van de Bibliotheek Haarlem en omstreken. Architect Aat Vos heeft in samenspraak met deze werkgroep het eerste Makkelijk Lezen Plein ontworpen. De kast kreeg de toepasselijke naam: Snackwall.

 


De kast van het eerste Makkelijk Lezen Plein in de Stadsbibliotheek Haarlem, inmiddels verleden tijd.

 

De ervaring met het Makkelijk Lezen Plein is de Bibliotheek Haarlem maakt het duidelijk: een MLP inrichten zonder frontale plaatsing heeft geen zin. Je kunt je tijd en geld dan beter aan iets anders besteden.

 

Een frontale plaatsing vraagt wel ruimte, maar kan lowbudget gebeuren. Rechte planken vervangen door schuine legborden. De Ruijterinformatieboekjes gewoon tussen de andere boeken zetten en de vrijkomende stelling gebruiken voor de fictiecollectie van het MLP. Folderrekken saneren en het vrijkomende rek op het MLP plaatsen. Of zoals OB Leerdam gedaan heeft: een gewone kast aan de achterkant dichtmaken, beplakken met folie, aan de voorkant een met folie beplakt latje schroeven en klaar is Kees!

 

 Haarlem Noord Lowbudget MLP, Haarlem Noord 

Lowbudget MLP Leerdam Leerdam
Ook met een lowbudget-MLP bereik je je doelgroep.
 

 

 

 

MLP-kast

 

 

Met de ervaring op het MLP in Bibliotheek Haarlem is een kast ontwikkeld waarmee een MLP gerealiseerd kan worden. De kast is ontworpen door Constant Vergeer, die zelf dyslectisch is. Onze ervaringen heeft hij met zijn eigen ervaring met de bibliotheek gecombineerd tot een kast waar elke bibliotheek een Makkelijk Lezen Plein mee kan inrichten. De kast betaat uit diverse modules, waarmee een volwaardig groot of klein MLP gecreerd kan worden. De kast is in productie genomen door NBLC-systemen.  

 

Groot Makkelijk Lezen Plein

MLP Schalkwijk

 

De kast in Schalkwijk is groot: echt een Plein. De kast staat vrij in de ruimte. De afmeting is 4.05m bij 2.50m. Alles wat nodig is voor een volledig en goed functionerend Makkelijk Lezen Plein, is er in verwerkt:

 

• Grotere hoogte, om hem duidelijk zichtbaar te maken tussen de rest van de kasten
• Veel bakken voor een frontale plaatsing,
• Mogelijkheden voor een efficiënte bewegwijzering van de collectie,
• Promotietafel
• Prikborden voor mededelingen en aankondigingen van activiteiten
• Legplanken voor tijdschriften
• Folderrek
• Elektriciteitsvoorziening om apparatuur aan te sluiten
• Veel ruimte om de kast wat aan te kleden en aantrekkelijk te maken door plaatsing van allerlei toepasselijke knuffels en andere zaken. Hiervoor kunnen vooral de hoogste planken gebruikt worden.
• Veel ruimte om materialen rechtop te plaatsen.
De fineerlaag van de kast en de kleuren kunnen natuurlijk naar eigen smaak gekozen worden.

 

Tip
Geef de kast een rustige kleur. De materialen brengen genoeg leven in de brouwerij. De doelgroepkinderen zijn gebaat bij een heldere, overzichtelijke, rustige, maar aantrekkelijke vormgeving.

 

Klein Makkelijk Lezen Plein

   MLP Gorinchem

 

Om een kleiner Plein te realiseren, kan een keuze gemaakt worden uit de diverse onderdelen van de grote kast.Zo is het mogelijk de kopse kanten weg te laten. Er ontstaat dan een kast met een lengte van 4.05 meter en een breedte van 1.30m.
Ook kan de kast tegen de muur geplaatst worden. Dan kan een keuze gemaakt worden voor 1 van de lange zijden (4.05 m.) of een of meerdere korte kanten (resp. 1.30m, 2.60m etc.). Er is veel mogelijk.Voor verdere informatie: NBLC-systemen, tel. 0321 - 381 508, www.nblcsystemen.nl.

 

Het Makkelijk Lezen Plein en retail

 

Ook in een retaibibliotheek is het zaak de MLP-uitgangspunten te handhaven. Het MLP-concept houdt meer in dan een frontale opstelling. Er is daarom een speciale MLP-kast ontworpen voor het retailconcept. Deze is opgenomen in de retailwhitebox van Bibliotheek Nederland.

Klik hier voor de MLP-uitgangspunten en de consequentie ervan voor het retailconcept.

 

Overzicht MLP-meubelleveranciers

Inmiddels hebben vrijwel alle bibliotheekinrichters een MLP-meubel ontwikkeld. 

 

Zie:

Biblioshop (voorheen Nblc-systemen),

tel. 053 -461 95 40,

http://www.biblioshop.nl/.

 

 

 

 

 

De kleine variant in Hendrik Ido Ambacht

   

www.invorm.info

 

 

 

 

 

 

 

 

Invorm-meubel
   
MLP Bomefa op Congres Masterplan Dyslexie
www.bomefa.nl. Informatie via Bomefa: Petra Gesterkamp, pgesterkamp@bomefa.nl.

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 Het MLP-concept van Bomefa is aan te passen aan elke wens.

   

 

www.maack.nl. Voorbeelden zijn te vinden in basisbibliotheek Zuid-Hollandse Eilanden (www.bibliotheekzuidhollandsedelta.nl/).

 

 

 

 

 

 

 

 Voorbeeld van een Maack-meubel

   
MLP Ruim 3 Venhuizen

Architectenbureau Ruim 3,

Sjanneke Broekmeulen,

Tussen de Bogen 46,

1013 JB Amsterdam.

Voorbeelden zijn te vinden in basisbibliotheek WEB

 

 

 

 

Ruim 3 kast met uitschuifbare laden

 

 
Transvorm meubel 4you! Haarlem Noord

 

www.transvorm.nl.

Transvorm levert vooral meubels voor een 4you!

 

Het 4-you! in Haarlem-Noord
   

 

 

 

Kijk eens op het overzicht van MLP's in Nederland voor meer ideeën!
naar boven