Nieuwe collectiedatabase

Database voor zwakke lezers versterkt uw contact met scholen

De website van het MLP is aangevuld een handige tool: de collectiedatabase. Hiermee houdt u uw collectie voor jonge en zwakke lezers altijd actueel en aantrekkelijk. De database geeft u toegang tot de complete MLP-collectiedatabase en stelt u in staat zelf lijstjes te maken op thema, onderwerp of serie. De mogelijkheden zijn oneindig waardoor u maatwerk kunt leveren aan scholen.

De database bevat naast de fictie en non-fictie lijsten ook een meer afgepaste zoekfunctie waar u kunt selecteren op onder meer thema, serie, jaar van uitgave of materiaaltype en er is ook een vrijzoeken mogelijkheid. De zoekresultaten vormen handige collectielijstjes die u kunt printen of kunt opslaan als Excel-bestand waarmee u de lijsten naar eigen behoefte kunt ordenen.

Met een paar klikken maakt u bijvoorbeeld een collectielijst met het thema ‘Techniek en verkeer’. Het ISBN en bestelnummer staan erbij. U kunt dus direct printen en bestellen. Hiermee houdt u uw collectie voor de doelgroep altijd up to date en bedient u zwakke lezers in de bibliotheek op constructieve wijze.

De materialen in de collectiedatabase bestaan uit boeken, cd’s, dvd’s en luisterboeken en zijn voor de zwakke lezers speciaal geselecteerd op inhoud en technisch leesniveau door collectiespecialisten van ProBiblio. Nieuw zijn de saneerlijst, de lijst met nieuwe boeken en zoeken op serie. De mogelijkheid voor het zoeken naar Vlaamse titels is bedoeld voor de gebruikers van onze Belgische site.

 

Nieuw is het zoeken naar non-fictie series speciaal voor kinderen met een woordenschatachterstand. Aan deze zoekmogelijkheid wordt nog gewerkt. Deze lijsten zijn dus nog niet compleet.

Selectiekeuze

Collectiespecialisten bij ProBiblio voeren wekelijks nieuwe titels in. Alle nieuwe boeken uit het aanbod van NBD|Biblion worden beoordeeld op hun geschiktheid. Bij twijfel worden MLP-specialisten uit de bibliotheek geraadpleegd. Ook de uitleenfrequentie bij bibliotheken in Noord- en Zuid-Holland wordt betrokken bij de selectiekeuze: wordt een boek niet uitgeleend, dan verdwijnt het uit de database. Boeken ouder dan tien jaar belanden op de saneerlijst. 

Kenmerken collectie

  • De boeken hebben een aantrekkelijk omslag. Boeken uit de speciale makkelijk-lezenseries voor jongeren worden alleen opgenomen wanneer de inhoud en het uiterlijk werkelijk boeiend zijn.
  • De boeken zijn spannend en aansprekend; het allerbelangrijkste criterium.
  • De bladspiegel bevat veel wit. Rechts is liefst niet uitgelijnd.
  • Het lettertype is een typische schrijfletter en is groter dan normaal.
  • Het verhaal heeft een chronologisch verloop.
  • Boeken hebben een eenvoudige verhaallijn en een beperkt aantal hoofdpersonen.
  • Boeken voor ernstig zwakke lezers hebben een helder taalgebruik met zinnen met een eenvoudige structuur. Samengestelde zinnen en het veelvuldig gebruik van verbindings- en verwijswoorden moet worden vermeden.

Maatwerk voor het onderwijs

Bibliotheken versterken met deze database het contact met het onderwijs. De database vergroot namelijk de titelkennis op heel specifieke onderwerpen waardoor u kunt inspelen op schoolprojecten, -acties of -activiteiten. 

U levert kortom maatwerk aan het onderwijs. Door verbetering van de titelkennis bent u ook beter in staat kinderen in de bibliotheek te adviseren, richt u eenvoudig en snel een tentoonstelling in en kunt u boekentips uitwisselen met leerkrachten.

Meer informatie

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Maaike Landman van ProBiblio, tel. 023 55 46 161, e-mail mlandman@probiblio.nl  

naar boven