Leuke informatieve serie van Zwijsen – Zoeklicht dyslexie informatief

dinsdag 13 februari 2018

Er verschijnen steeds meer leuke informatieve boeken op de markt voor kinderen die moeite hebben met lezen. En dat is fijn, omdat voor sommige kinderen het lezen van een ‘leesboek’ niet direct een aanlokkelijk idee is. Deze reeks boeken bevat veel korte informatie, foto’s en tekeningen over verschillende onderwerpen. De boeken zien er fris uit, de informatie wordt afwisselend aangeboden en de onderwerpen passen goed bij de interesse- en belevingswereld van kinderen.

 

In de serie Zoeklicht dyslexie informatie zijn er boeken over gamen, mode, gekke dieren, survival, maffe sporten, dansen, het Rijksmuseum en robots. De boeken zijn geschreven in een laag AVI-niveau, maar zijn niet kinderachtig. Kortom, heel geschikt voor nieuwsgierige lezers die lezen lastig vinden. De tekst is opgemaakt in dyslexieletter. Vanaf 9 t/m 12 jaar.

 

Uitgeverij Bontekoe is momenteel bezig met het inspreken van de boekjes inspreken in hun Soundroom, zodat eind Februari de meeluisterboek-variant wordt aangeboden op www.makkelijklezen.nl.

De Zevensprong als online game - voor kinderen met leesproblemen

woensdag 8 november 2017

Uitgeverij Zwijsen heeft een online game op de markt gebracht over de klassieker De Zevensprong van Tonke Dragt.Door middel van educatieve spelletjes waarbij het lezen wordt geoefend, wordt je meegenomen in het avontuur rond meester Frans van der Steg en de Zevensprong.

 


Meer informatie op www.zwijsen.info/zevensprongproefles

Winterse MLP Top 25

woensdag 20 september 2017

We zijn eruit! Dit is de nieuwe, krakendverse Top 25 MLP! Met bekende en soms niet zo bekende boekentips.

Print 'm uit en hang 'm op!

Als je tips hebt voor de volgende editie, dan horen we dat graag!

Mail naar MLandman@ProBiblio.nl.

 

Leestip van Boudewijn!

dinsdag 8 augustus 2017

Pas kregen wij een nieuwe leestip binnen van Boudewijn. Hij is 8 jaar en vindt lezen soms best lastig.

Maar gelukkig heeft hij boeken gevonden die hij leuk vindt om te lezen: ‘De drakenoppasser’. Boudewijn heeft nu plezier in lezen gekregen en de twee andere delen uit de serie zijn meteen besteld!

Dank je wel voor de tip, Boudewijn en wij hopen dat je nog veel meer leuke boeken vindt!

Dit zijn de boeken:

De Drakenoppasser 1, Eddie past een week op de draak van zijn oom. Eddie wordt wanhopig van het dier: hij brandt overal gaten in en zet het huis op stelten. Vanaf 7 jaar.

 

 

De Drakenoppasser gaat op reis (2). Eddie past nog steeds op de draken van zijn oom Mart. Als Eddies vader aanbiedt om de draken van oom Mart onder te brengen in zijn kasteeltje, loopt de boel volledig uit de hand. Vanaf 7 jaar.

 

 

 

 

 

De Drakenoppasser viert feest (3) Oom Mart kan niet op Eddies verjaardag komen. Als verrassing stuurt hij zijn twee draken. Eddie vindt het geweldig. Maar op draken passen valt niet mee. Wat doen die dieren toch rare dingen. Vanaf 7 jaar. 

 

Heb jij ook een leestip? Wij horen het graag!

 

Mail naar MLandman@probiblio.nl

Nieuw voor kinderen met leesproblemen: meeluisterboek

woensdag 5 april 2017

Voor kinderen die moeite hebben met lezen heeft Uitgeverij Bontekoe een serie boekjes gemaakt getiteld Meeluisterboek. In het boek staat een code waarmee je op de website www.meeluisterboek.nl de tekst uit het boekje kunt horen. Hierdoor leest een kind de tekst uit het boek terwijl het wordt ondersteund door het geluid van de ingesproken tekst.

 

Er zijn pauzes ingelast, daar waar het volgens de interpunctie logisch is, zoals aan het einde van een regel of zin (natuurlijke pauzemomenten). Daarnaast zijn er extra pauzemomenten bij afgebroken woorden en voor moeilijke woorden. Het AVI-niveau wordt gebruikt als richtlijn om te bepalen welke woordtypen als moeilijk beschouwd dienen te worden. De ingelaste pauzes bieden de mogelijkheid tot het zelf ontsleutelen van woorden of woorddelen. Hierdoor neemt de kans dat een leerling eenzelfde woord in een later stadium sneller herkent toe. Tevens wordt de leerling door een pauzemoment in de gelegenheid gesteld om het begin van een nieuwe regel of een nieuw tekstgedeelte op te zoeken. Voor kinderen die moeite hebben met lezen kan dit een ontspannen manier van lezen zijn.

Makkelijk lezen Top 25 - Voorjaar / zomer 2017

woensdag 15 februari 2017

Op zoek naar geschikte boeken voor kinderen van 7 tot 12 jaar die niet zo graag uit zichzelf een boek pakken? Hier vind je een aanbod van 25 titels.

Deze aanbevolen boeken zijn:

  • Aantrekkelijk
  • Toegankelijk
  • Uitnodigend

 

Voor elk wat wils; - Boeken met weetjes, - Strips, - Spannende of grappige verhalen, - Graphic Novels, - Moppen, - Theaterleesboeken, - Luisterboeken, - Speciale ‘makkelijk-lezen’ boeken.

 

De Makkelijk lezen Top 25 wordt samengesteld met medewerking van ProBiblio, een dyslexiespecialist, diverse kinderboekwinkels en uitgeverijen. Ook lezers, leerkrachten en ouders sturen ons tips.
Deze Top 25 verschijnt twee keer per jaar.

 

DOWNLOAD DE TOP 25

Vlogboek

dinsdag 1 november 2016

Deze verzameling vlogs is uitstekend te gebruiken als je op zoek bent naar een makkelijk te lezen boek voor de literatuurlijst. In korte video’s schetst Jörgen Apperloo een goed beeld van bepaalde boeken, zo weet jij meteen of ze je wel of niet aanspreken. De lijst bevat klassiekers en moderne literatuur.

Dwaalwegen

maandag 26 september 2016

Hoe meer iemand begrijpt van de spelling, des te minder hij op zijn taalgevoel hoeft te vertrouwen. Hoe beter iemand weet hoe woorden zijn opgebouwd, des te meer steun hij heeft bij het lezen van die woorden. En hoe meer iemand inzicht heeft in de logische opbouw van een tekst, des te gemakkelijker is zo’n tekst te begrijpen en te onthouden.

 

Naast de taalgerichte behandeling van dyslexie worden er in Nederland ook vele anders gerichte behandelingen aangeboden. In dit stuk worden enkele alternatieve behandelingen kort besproken. Lees het volledige artikel van Tom Braams

Zomerse MakkelijkLezen Top25

dinsdag 31 mei 2016

De MakkelijkLezen Top25 voor deze zomer is bekend! Lees mee met de leukste boeken!

 

Bekijk de lijst

Geen enkel bewijs dat een kleurenbril helpt bij dyslexie

maandag 18 april 2016

Het lijkt te mooi om waar te zijn. Een bril met gekleurde glazen die helpt bij dyslexie. Deze week prees de firma Xlens in een paginagrote advertentie in Trouw 'hét hulpmiddel bij dyslexie of leesproblemen' aan. De kleurenfilters zouden ogen en hersenen beter op elkaar afstemmen. Wetenschappelijk aangetoond, stond erbij.

 

BRON: TROUW, 14 april 2016.

 

Zestig procent van de dyslectici had er baat bij. Een aanlokkelijk aanbod, vooral voor ouders die nu moeten aanzien hoe hun kind door leesproblemen worstelt op school. Ook al kost zo'n bril, exclusief montuur, ruim 600 euro.

 

'Ik vind het kwalijk om deze kwetsbare groep - wanhopige ouders - geld uit de zakken te kloppen' Aryan van der Leij, emeritus hoogleraar orthopedagogiek

 

Het is dan ook niet waar, zeggen hoogleraren, gespecialiseerd in dyslexie. "Misleiding is een wat zware term", zegt Ben Maassen, klinisch neuropsycholoog aan de Rijksuniversiteit Groningen. "Als je met zo'n bril prettiger kijkt en daardoor minder snel hoofdpijn krijgt bij het lezen, is dat natuurlijk mooi. Maar verkoop het niet als hulpmiddel bij dyslexie. Daar is geen enkel bewijs voor."

Slecht onderzoek

De site van Xlens suggereert iets anders. Daar staat een hele lijst van wetenschappelijke studies die de werking van de bril lijken te onderschrijven. "Dat doen ze niet", zegt Maassen. "Het is vaak slecht onderzoek, het is niet goed opgezet, veel te weinig deelnemers. Vaak gaat het ook helemaal niet over dyslexie, maar bijvoorbeeld over het effect van de filters bij migraine. Maar geen enkele studie toont aan dat de bril helpt bij dyslexie."

 

Er is volgens hem maar één remedie: "Oefenen, oefenen en nog eens oefenen. Zo kun je de ernst van de dyslexie verminderen, al blijft de leessnelheid een probleem. En dat is voor deze kinderen een zware opgave. De praktijk is dat ze vaak juist veel minder lezen in plaats van veel meer."

 

'Voor een klein bedrijf als het onze is het lastig om een groot en deugdelijk onderzoek op te zetten' Xlens

Letters en klanken

Dyslectici hebben moeite een koppeling te leggen tussen letters en klanken, zegt Aryan van der Leij, emeritus hoogleraar orthopedagogiek aan de Universiteit van Amsterdam. Moeite met de koppeling tussen de verbeelding van het woord en het woord zelf. "Een dyslecticus overziet de woorden in een tekst ook niet. Logisch dat hun beeld van een tekst soms chaotisch is. Dat letters kunnen gaan trillen. Maar dat zijn gevolgen van dyslexie, het is niet de oorzaak."

 

Daar komt wel de mythe vandaan dat dyslexie met lenzen te verhelpen is. "Vroeger had je de prismalens, nu dus de gekleurde. Maar het werkt niet. Is het misleiding? Ik vind het in ieder geval kwalijk om deze kwetsbare groep - wanhopige ouders - geld uit de zakken te kloppen."

Vaag begrip

Een woordvoerster van Xlens reageert teleurgesteld op alle kritiek. Maar het verbaast haar ook niet. "Dyslexie is in de wetenschap een wat vaag begrip. Mensen verdienen daar geld aan met dure trainingsprogramma's, en dan komen wij met zo'n simpele oplossing." Ze erkent dat de bewijzen nog niet erg hard zijn. "Maar voor een klein bedrijf als het onze is het lastig om een groot en deugdelijk onderzoek op te zetten."

 

Die opmerking verbaast Van der Leij dan weer. Twee maanden geleden liep hij op een congres de directeur van Xlens tegen het lijf en bood hij zo'n onderzoek aan. "Als jullie ons zeg 25.000 euro geven, zorgen wij voor de proefpersonen en de uitvoering, zei ik tegen hem. Onder één voorwaarde: wat er ook uitkomt, wij publiceren het resultaat. Niets meer op gehoord."

 

Lees het artikel op Trouw.nl

 

1 2 3 4 5
naar boven