Lettertype dyslexie; helpt het of niet?

dinsdag 16 juni 2015

Er zijn tot nu toe drie onderzoeken gedaan naar de effectiviteit op de leesprestaties van het lettertype Dyslexie. De algemene conclusie is dat er geen aanwijzingen zijn dat het lettertype 'Dyslexie' tot betere leesprestaties leidt. Aan de andere kant zijn er leerlingen die het lettertype positief waarderen. Lees de uitgebreide conclusie van Steunpunt Dyslexie. 

Ervaar zelf hoe het is om dyslexie te hebben

donderdag 23 april 2015

Uitgeverij Zwijsen  heeft een online spel ontwikkeld dat laat zien met welke problemen veel dyslectische kinderen dagelijks te maken hebben, waardoor het begrijpen van een tekst erg lastig wordt. Nieuwsgierig? Probeer het zelf en beantwoord de vragen!

Kennisplatform Eduapp

dinsdag 14 april 2015

Eduapp is een onafhankelijk, objectief en betrouwbaar kennisplatform over educatieve apps, boordevol inspirerende les ideeën voor in de klas en tips voor thuis. Het bevat onder meer een verzameling van gebruikers met hun favoriete apps en les ideeën. Daarnaast geeft het een overzichtelijk beeld van wat graag en veel gebruikt wordt (en dus werkt).

Door bij het zoeken op ‘dyslexie’ te selecteren zijn alle apps te vinden die kinderen met dyslexie kunnen ondersteunen.

Ga naar Eduapp.nl

Toptitels dyslexie

dinsdag 14 april 2015

Sommige boeken willen alle kinderen lezen. De griezelbus van Paul van loon is zo’n boek. Spannend, uitdagend, maar ook met een hoog AVI-niveau en volle pagina’s. Voor kinderen met dyslexie is het eigenlijk te moeilijk.

Daarom zijn er bij Zwijsen nu échte toptitels van bekende kinderboekenschrijvers toegankelijk gemaakt voor dyslectische lezers. Lees meer...

Letterprins vermindert leesproblemen en krijgt keurmerk

dinsdag 14 april 2015

Letterprins vermindert leesproblemen en krijgt keurmerkLetterprins, een game die dyslectische kinderen stimuleert om te lezen, ontving op 18 maart het Keurmerk Valide Game van de Dutch Society for Simulation in Healthcare. De game kreeg de hoogste waardering op een schaal van een tot vijf sterren. Het is de hoogste waardering ooit gegeven. Lees meer...

Gezocht: makkelijk te lezen e-books

dinsdag 24 maart 2015

Zoekt u naar e-books die gemakkelijk te lezen zijn voor uw kind? Die zijn op internet helemaal niet zo makkelijk te vinden! Daarom heeft ProBiblio een overzicht gemaakt met aanbieders van e-books en of deze geschikt zijn voor kinderen met leesproblemen. 

 

Bij het maken van het overzicht is zoveel mogelijk rekening gehouden met de vraag; wat adviseer je een kind, ouder of leerkracht als het zoekt naar een e-book voor de achterblijvende lezer?

 

In het overzicht is te zien welke aanbieders er onder meer in Nederland zijn, of je op die site op leeftijd kunt zoeken en op welke apparaten de e-books te lezen zijn. Het bevat websites met aanbieders van e-books maar ook de sites van aanbieders van gesproken boeken en spellen. Die zijn namelijk ook geschikt voor kinderen met bijvoorbeeld dyslexie.

 

Het is aan de gebruiker zelf welk medium en welke aanbieder het beste werkt. Daarom is de lijst zo uitgebreid.

 

Mist u in het overzicht bepaalde websites of criteria? Neem dan contact op met Maaike Landman, e-mail mlandman@probiblio.nl.

 

Downloaden

Overzicht Websites met e-books voor achterblijvende lezers

 

Dyslexie-lettertype op de iPad

dinsdag 10 februari 2015

Voor kinderen die moeite hebben met lezen is een boek op een tablet lezen soms een goede oplossing. Bij dikke boeken hebben ze de hoeveelheid tekst niet in de gaten: de tablet blijft even dun of dik en zo raken ze minder snel ontmoedigd. Daarnaast kan de letter worden uitvergroot, zodat er minder tekst op een pagina staat. En sommige tablets hebben standaard een dyslexie-lettertype, zoals bijvoorbeeld de Kobo Touch e-reader.

 

Hoe zit het met de iPad? Hoe installeer je een dyslexylettertype en wat kun je ermee?

Lees meer…

Leestip voor meiden: Isa Bella

donderdag 22 januari 2015

Isa Bella heeft vijf broers. Maar liever had ze gehad dat die broers er soms niet waren. Ze  plagen haar, maken haar mooie meisjesspullen kwijt en stoppen wormen in haar broodtrommel! Isa Bella droomt over een eigen kamer. Nu moet ze op een kamer slapen met de tweeling Harrie en Olivier en dat is ze spuugzat. 

Als haar ouders een nieuwe kamer willen bijbouwen, doet ze alles om ervoor te zorgen dat zij die nieuwe kamer krijgt!

 

Leuk boek met grappige tekeningen. Voor meiden vanaf 7 jaar.

Auteur: Poppy Harper, Uitgeverij Kluitman

Tips voor ouders van kinderen met dyslexie of andere leesproblemen

dinsdag 30 december 2014

Bekijk de tips die speciaal zijn opgesteld voor ouders van kinderen met dyslexie of andere leesproblemen.

  • Laat zelf zien dat lezen een leuk tijdverdrijf is. En of dat nu de plaatselijke krant is, een tijdschrift of een boek, maakt niet uit.
  • Zorg ervoor dat kinderen thuis lezen als prettig gaan ervaren, een positieve leeservaring opdoen is heel belangrijk. Waar het eerder een negatieve bijsmaak heeft gekregen omdat het niet gaat zoals het zou moeten, is het nu tijd om te laten zien dat lezen echt niet vervelend is. En het hoeven niet alleen leesboeken te zijn, maar strips, tijdschriften of een informatief boek zijn ook prima.
  • Ga naar de bibliotheek en laat je kind zelf zoeken. Kijk of er een MLP is en snuffel er rond. Daar staan de boeken duidelijk ingedeeld en met de voorkanten naar voren, waardoor je kind zelf door de boeken kan bladeren.
  • Kinderen vergroten ook hun woordenschat door naar verhalen te luisteren. Grijp daarom ook eens naar een luisterboek. Door het samen te doen wordt het een gezamenlijk iets waar nog over gesproken kan worden.
  • Lees samen een boek. Kies een boek dat je kind erg leuk vindt. Laat het zelf een stuk lezen en doe als volwassene een langer stuk. Op die manier kun je de interesse wekken om de rest van het boek uit te willen lezen.
  • Lees voor, ook hierbij vergoten kinderen hun woordenschat. Zo kunnen ze ook boeken ‘lezen’ die hun leeftijdsgenootjes wel lezen, maar dat zelf nog niet kunnen. Lees ook eens voor in de auto, tijdens een lange reis.
  • E-books zijn prima omdat ze (bijvoorbeeld op een smartphone) instelbaar zijn op lettergrootte en ze hebben korte regels en dat leest sneller.
  • Heeft je kind een favoriete serie? Mooi! Dan is de kans dat ze een volgend boek uit die serie sneller pakken dan een willekeurig ander boek. De hoofdpersoon is bekend, en het is leuk om te lezen wat deze in een volgend boek gaat beleven.
  • Doe onderweg naar school/sportclub of tijdens het afwassen een taalspelletje. Maak gekke rijmpjes, of laat woorden steeds eindigen en beginnen met dezelfde letter.
  • Behalve een gewoon luisterboek kan je kind ook gesproken boeken lezen van Stichting Aangepast Lezen. Je kunt lid worden via www.superboek.nl en daarna een gesproken boek downloaden of via de Daisylezer-app op een telefoon laden. En dat (nog steeds) allemaal gratis. Je kind krijgt hiermee toegang tot alle boeken die bij zijn of haar leeftijd horen.

Tips uit de praktijk

vrijdag 24 oktober 2014

Sinds enkele jaren begeleid ik een meisje met een leerprobleem voor wie lezen heel moeilijk was en nog niet makkelijk is. Om haar te helpen met lezen, heb ik haar lid gemaakt van de bibliotheek; een hele nieuwe wereld met allerlei boekjes voor kinderen en volwassenen. Er zijn zelfs computers. Kortom in de bibliotheek draait het om letters en lezen.

Hierdoor ontstond de aantrekkingskracht van het boek en de wereld eromheen: een eigen kaart , zelfstandig scannen, zelf boeken uitzoeken, wel even samen kijken maar zelf laten beslissen. Ze zag hoeveel mensen en kinderen in de bibliotheek komen.

 

Ik heb geleerd niets te forceren en diverse vormen van leesmateriaal en –oefeningen aan te bieden: reclamefolders, posters maken door zelf letters uit te knippen, letters boetseren en daar woorden mee maken, rebussen tekenen, een leesspelletje doen als pim pam pet of kwartetten (vragen stellen). De Weetjes kwartetten zijn echt heel leuk hiervoor. Mijn doel is altijd iets met letters te doen. Denk bijvoorbeeld aan de letter van de week kiezen en met die letter zoveel mogelijk woorden opschrijven.

 

De tip die mij is bijgebleven van uitgeverij Zwijsen: help met lezen maar hou het speels!

 

Dit zijn mijn ervaringen. Ik hoop dat een ander er ook iets aan heeft.

 

Leny Koper

1 2 3 4 5
naar boven