Serie boeken met een extraatje

dinsdag 30 september 2014

Bij Uitgeverij Corona is een nieuwe serie informatieve boeken verschenen: Corona AV+. De serie is bedoeld voor kinderen van 5-7 jaar om zelf en samen te lezen. De teksten zijn duidelijk en het beeld sluit er mooi op aan. Daarnaast bevat de serie een prachtige website.

De uitgeverij heeft als aanvulling op de boeken een speciale website gepubliceerd. Met een code uit het boek kan worden ingelogd. De website bevat foto’s, filmpjes en een quiz waarmee kinderen hun kennis over het boek kunnen testen. Een leuke aanvulling! Daarnaast wordt het boek op de site voorgelezen. De website is ook geschikt om te gebruiken in de klas.

 

Met de serie Corona AV+ kunnen kinderen zelfstandig aan de slag en bijvoorbeeld informatie opnemen en verwerken in een werkstuk.

 

De volgende boeken uit de serie zijn beschikbaar:

Kijk eens omhoog
Zintuigen
Ik ben een…(over dieren)
Mijn sport

Oefenen als je kind geen vorderingen maakt

vrijdag 20 juni 2014

Leren lezen: je gaat ervan uit de je kind dat op school leert. En dat is ook zo. Meestal.

In geval van dyslexie zijn er echter nog steeds ouders die constateren dat de begeleiding op school niet efficiënt is.

Ga dan niet zitten wachten, maar oefen zelf met je kind. Maar wel in een positieve sfeer! Je kunt al beginnen in groep 3, als je kind achterblijft. Ook al heeft je kind nog geen dyslexieverklaring.

Dyscalculie

dinsdag 1 oktober 2013

Sommige kinderen met dyslexie hebben ook last van dyscalculie. Over dyscalculie wordt steeds meer bekend. Annemie Desoete van de onderzoeksgroep ontwikkelingsstoornissen van de Universiteit Gent en de Arteveldehogeschool doet onderzoek naar dyscalculie.

 

Op Eoswetenschap.eu verscheen onlangs een interview met haar, waarin helder uitgelegd wordt wat dyscalculie is en hoe je ermee moet leven.

 

L2S en Claroread bestanden bij Dedicon

donderdag 5 september 2013

Goed nieuws voor ouders en leerkrachten die veel tijd kwijt zijn aan het inscannen van bestanden voor Claroread of L2S:

Dedicon heeft naast de digitale bestanden voor Kurzweil en Sprint nu ook digitale bestanden voor Claroread en L2S. Daarmee zijn de gebruiksmogelijkheden van de twee effectieve programma's voor leerlingen met dyslexie weer vergroot.

Voor informtie over L2S-bestanden: klik hier.

Voor informtie over Claroread-bestanden: klik hier.

Gratis kinderboeken voor kinderen die lezen moeilijk vinden

dinsdag 12 maart 2013

www.gratiskinderboek.nl  is een site speciaal voor kinderen met leesproblemen, zoals dyslexie.

Op deze site staan kinderboeken die gratis gedownload kunnen worden. De boeken zijn geschreven voor kinderen van 8 t/m 12 jaar.

 

Het leesniveau loopt van AVI-M3 t/m AVI-E6.

(Bijna) alle boeken zijn voorzien van illustraties, die gemaakt zijn door studenten van de Kunstacademie Rotterdam en bij een aantal boeken is het nieuwe lettertype ‘Dyslexie’ toegepast, dat voor sommige kinderen de tekst beter leesbaar maakt, maar voor andere helaas juist weer niet.

 

Eén van de boeken wordt aangeboden met een zgn. ‘page-flip’, waarbij de bladzijden omgeslagen kunnen worden op het scherm. De rest van de boeken volgt spoedig.

 

Een sympathiek initiatief van Arco Struik, gemeenteambtenaar in Rotterdam, die in zijn vrije tijd graag verhalen vertelt.

 

 

Gratis lettertype: Open-Dyslexic

donderdag 7 maart 2013

Er is een nieuw -gratis te gebruiken- lettertype. Het gaat om het Open-Dyslexic Font.

Dit lettertype mag  gedownload en gebruikt worden vanaf de dafont.com website. Het Open-Dyslexie Font mag – met vermelding van de bron- toegevoegd worden aan een website en gebruikt op e-book of ander leesmateriaal.

 

Al eerder las u bij ons over het lettertype Dyslexie van Christiaan Boer. Maar let op, Kennisnet meldt: " Over het gebruik van het speciale lettertype Dyslexie is onderzoek gedaan door 3 experts op het gebied van dyslexie . Zij concludeerden dat het merendeel van de mensen met dyslexie niet dit lettertype aanduiden als het het voor hun betere leesbare lettertype. Er is dus vooralsnog geen wetenschappelijk bewijs dat het beter is voor het lezen van dyslectische kinderen.

Belangrijk is dus om te onthouden dat het niet voor iedereen een wondermiddel is, iets waar we met zijn allen volgens mij wel stiekem op hopen."

 

Dit zal overigens ook voor Open-Dyslexie gelden.

 

Zie ook : Leesboeken in Dyslexieletter

 

Hybride boeken op Yoleo

donderdag 7 maart 2013

Voor kinderen die lezen niet leuk vinden is de site Yoleo gemaakt. Spelenderwijs maken kinderen kennis met het hybride boek. Dit is een elektronisch boek waarbij je wordt voorgelezen en er tegelijkertijd een leescursor mee beweegt. Kinderen verdienen punten voor elk gelezen boek. Met deze punten kun je een kamer leuk inrichten of speel je een level vrij van een game.

 

Kinderen kunnen hun eigen boekenkast vullen met leuke, actuele populaire titels.

 

Het eerste hoofdstuk is gratis te lezen, daarna kost het geld. Per boek ca. 6,- euro.

 

Samoerai op Ninjajacht van Stilton

donderdag 7 maart 2013

Veel kinderen met dyslexie vinden de boeken van Geronimo Stilton erg leuk. Als de boeken nog net te moeilijk zijn dan adviseren we om het boek samen te lezen. Met het lezen van om-en-om een regel, zin of een stukje kun je kinderen goed op weg helpen. Toch is er een groep kinderen die afhaken, omdat het boek net iets te lastig is om te lezen. Sinds kort is het boek Samoerai op Ninjajacht uitgekomen.

 

Dit boek heeft een ander lettertype en er zit meer ruimte tussen de regels en de letters. Hierdoor krijg je een rustiger lay-out. Daarnaast staan er minder moeilijke woorden in. Kijk op de site van de wakkere muis om het verschil te zien.

 

Mooie app over het boek Sam Schoffel!

maandag 3 december 2012

Er is een nieuwe app van Zwijsen te downloaden  over het boek Sam Schoffel van Paul van Loon, die momenteel tot een van de populairste schrijvers behoort.


Het gaat om een educatieve, kleurrijke app voor kinderen die houden van speuren, voor iPhone en iPad.

Het boek wordt deels voorgelezen en deels zelf gelezen. Daarnaast zijn er allerlei spelletjes te spelen.

Er is een lite versie gratis te downloaden en de officiële versie kost €5. Naar de infopagina.

 

App: Tijd voor .....voorleestijd!

dinsdag 28 augustus 2012

Ken je die momenten dat je je kind eigenlijk even rustig bezig wilt houden? In de wachtkamer van de tandarts, in de trein, wachtend op het eten in een restaurant… Daar is nu een app voor: Voorleestijd.

Daarin staan voorleesverhalen voor kinderen. En het handige is: je kunt zelf aangeven hoeveel tijd je hebt om voor te lezen!

Zet de klok aan het begin van de app op vijf, tien, vijftien of twintig minuten, afhankelijk van hoeveel tijd je hebt. Of hoe lang je de wachttijd bij de tandarts inschat… Daarna kun je uit vier verhalen kiezen die bij die tijdsduur past. Kies en lees voor! Geweldig toch om altijd verhalen bij je te hebben, gewoon op je telefoon!

 

Het zijn leuke verhalen, uit verhalenbundels en boeken die zijn uitgekomen bij de kinderboekenuitgeverijen Leopold, Ploegsma en Querido. Het zijn geen volledige boeken, je moet het meer zien als previews. Zie het als een leuke kennismaking met nieuwe auteurs en series. Bevalt een verhaal goed, dan kun je dus verder lezen.

Niet in de app, maar je kunt wel doorklikken naar de site waar je vervolgens het boek kunt kopen. Maar je kunt natuurlijk ook naar de bibliotheek.

 

1 2 3 4 5
naar boven