Hij is er: Makkelijk Lezen TiP25 2021!

dinsdag 8 juni 2021

Elk jaar verschijnt de Tip 25 Makkelijk Lezen, een verzameling titels die aantrekkelijk zijn voor kinderen die niet zo graag uit zichzelf een boek pakken.

De lijst bevat o.a. boeken met weetjes, graphic novels, moppenboeken en informatieve boeken en zijn geschikt voor de leeftijd 7 t/m 12 jaar. De titels zijn toegankelijk en uitnodigend en recent uitgebracht.

De poster wordt gemaakt door Probiblio in samenwerking met LeesLetters en uitgeverij Bontekoe en de poster wordt door Probiblio verspreid onder bibliotheken in Noord- en Zuid-Holland, verder is de poster hier verkrijgbaar of je kunt de pdf downloaden

 

Dit is het Makkelijk Lezen Plein

donderdag 4 februari 2021

In dit filmpje van het Makkelijk Lezen Plein legt een bibliotheekmedewerker uit wat het MLP precies inhoudt en hoe het de leesvaardigheid en leesplezier van kinderen bevordert. Ook vertellen Miron en zijn moeder hoe zij het MLP ervaren. Je kunt dit filmpje gebruiken om het MLP te promoten richten ouders van kinderen door het bijvoorbeeld op de website en/of social media te plaatsen.

 

Hij is er: Makkelijk Lezen TiP25 2020!

donderdag 18 juni 2020

Elk jaar verschijnt de Tip 25 Makkelijk Lezen, een verzameling titels die aantrekkelijk zijn voor kinderen die niet zo graag uit zichzelf een boek pakken.

De lijst bevat o.a. boeken met weetjes, graphic novels, moppenboeken en informatieve boeken en zijn geschikt voor de leeftijd 7 t/m 12 jaar. De titels zijn toegankelijk en uitnodigend en recent uitgebracht.

De poster wordt door Probiblio verspreid onder bibliotheken in Noord- en Zuid-Holland, verder is de poster hier verkrijgbaar: https://www.makkelijklezen.nl/tip-25/ of je kunt de pdf downloaden

De Makkelijk Lezen TiP 25 wordt samengesteld met medewerking van Probiblio, een dyslexiespecialist, diverse kinderboekwinkels en uitgeverijen. Ook lezers, leerkrachten en ouders kunnen hun tips opsturen naar MLandman@Probiblio.nl

 

 

Tijdelijk 31 dagen gratis uitproberen: Kobi-app

donderdag 26 maart 2020

De Kobi-app is een app waarmee je teksten aan kunt passen naar eigen smaak. Zo kun je bijvoorbeeld de lettergrootte, de kleur van 'moeilijke' letters en de achtergrondkleur aanpassen, net waar je als lezer behoefte aan hebt als het lezen niet zo makkelijk gaat. Je kunt zelf boeken inscannen, per bladzijde, of je kunt tekstbestanden inlezen en die bewerken. Daarnaast heeft de app zelf een kleine hoeveelheid boeken die je kunt lezen. In dit filmpje legt meester Sander uit wat er allemaal mogelijk is. De Kobi-app is nu in verband met het coronavirus tijdelijk 31 dagen gratis toegankelijk om thuis door te kunnen gaan met leesmeters.

Aangepaste versie van Nieuwsbegrip - Weerwoord

dinsdag 18 februari 2020

Op veel scholen wordt gebruik gemaakt van Nieuwsbegrip, maar voor kinderen met een taalontwikkelingsstoornis (TOS) is de tekst vaak te hoog gegrepen.

De lessen ‘Weerwoord’ worden gemaakt door Kentalis, een organisatie die zich inzet voor mensen met gehoor- en/of taalproblematiek. Weerwoord is een ondersteunend product voor het begrijpen van de teksten van Nieuwsbegrip. De woorden worden in Weerwoord uitgelegd en visueel gemaakt. Daarom zou dit ook een goede hulp kunnen zijn voor kinderen die dyslexie of andere leesproblemen hebben. Kijk op de website van Kentalis voor meer informatie.

Tips voor de wintermaanden

dinsdag 3 december 2019

Het Donald Duck Ducklexie Winterboek 2019!

Met strips, moppen en puzzels, met aangepaste letters en teksten dus ook geschikt voor kinderen die moeite hebben met lezen en dyslexie.

 

Makkelijk lezen TiP25 voorjaar 2019

dinsdag 4 juni 2019

Hij is er weer: de poster Makkelijk Lezen TiP25! 25 boekentips voor kinderen van 7 tot 12 jaar die niet zo graag uit zichzelf een boek pakken. Inclusief luister- en meeluisterboeken en strips die kunnen prikkelen om toch te gaan lezen.

Download hier de PDF. 

Makkelijk Lezen TiP25 najaar 2018

dinsdag 6 november 2018

De nieuwe TiP25 MLP is uit! Op deze lijst staan boeken waarmee kinderen die moeite hebben met lezen geprikkeld worden om toch eens wat te proberen. Bij het samenstellen kiezen we voor leuke boeken, luister- en meeluisterboeken, boeken met weetjes en strips die aanzetten om toch te gaan lezen.

De TiP25 wordt samengesteld door MLP (ProBiblio), dyslexiespecialisten, kinderboekwinkels en uitgeverijen. Ook lezers, leerkrachten en ouders sturen ons tips. De TiP25 MLP verschijnt twee keer per jaar. 

Download hier de PDF.

 

 

 

Tip25 voorjaar/zomer 2018

donderdag 3 mei 2018

 

 

Het gaat bij de Makkelijk Lezen TiP 25 om boeken die aantrekkelijk, toegankelijk en uitnodigend zijn voor kinderen van 7 t/m 12 jaar die moeite hebben met lezen. Zo is er voor elk wat wils: boeken met weetjes – strips – spannende of grappige verhalen – graphic novels – moppen – theaterleesboeken – luisterboeken – speciale ‘makkelijk-lezen’ boeken.

Bij het samenstellen van de Makkelijk Lezen TiP 25 kiezen we voor recente boeken die goed verkrijgbaar zijn bij (kinder)boekwinkels, bibliotheken en uitgevers. In de bibliotheek zijn de meeste boeken te vinden op het Makkelijk Lezen Plein (MLP).

 

De Makkelijk Lezen TiP 25 wordt samengesteld met medewerking van het Makkelijk Lezen Plein, een dyslexiespecialist, diverse kinderboekwinkels en uitgeverijen. Ook lezers, leerkrachten en ouders sturen ons tips. Deze Makkelijk Lezen TiP 25 verschijnt twee keer per jaar.

 

Uitgebreide informatie over de boeken ook op  www.makkelijklezen.nl en www.leesletters.nl

 

Leuke informatieve serie van Zwijsen – Zoeklicht dyslexie informatief

dinsdag 13 februari 2018

Er verschijnen steeds meer leuke informatieve boeken op de markt voor kinderen die moeite hebben met lezen. En dat is fijn, omdat voor sommige kinderen het lezen van een ‘leesboek’ niet direct een aanlokkelijk idee is. Deze reeks boeken bevat veel korte informatie, foto’s en tekeningen over verschillende onderwerpen. De boeken zien er fris uit, de informatie wordt afwisselend aangeboden en de onderwerpen passen goed bij de interesse- en belevingswereld van kinderen.

 

In de serie Zoeklicht dyslexie informatie zijn er boeken over gamen, mode, gekke dieren, survival, maffe sporten, dansen, het Rijksmuseum en robots. De boeken zijn geschreven in een laag AVI-niveau, maar zijn niet kinderachtig. Kortom, heel geschikt voor nieuwsgierige lezers die lezen lastig vinden. De tekst is opgemaakt in dyslexieletter. Vanaf 9 t/m 12 jaar.

 

Uitgeverij Bontekoe is momenteel bezig met het inspreken van de boekjes inspreken in hun Soundroom, zodat eind Februari de meeluisterboek-variant wordt aangeboden op www.makkelijklezen.nl.

naar boven