Tip25 voorjaar/zomer 2018

donderdag 3 mei 2018

Save the date: Studiedag MLP

dinsdag 13 februari 2018

De datum voor de studiedag MLP is bekend: op donderdag 7 juni organiseren wij weer een landelijke kennisdag rond het Makkelijk Lezen Plein. Meer informatie volgt binnenkort.

Leuke informatieve serie van Zwijsen – Zoeklicht dyslexie informatief

dinsdag 13 februari 2018

Er verschijnen steeds meer leuke informatieve boeken op de markt voor kinderen die moeite hebben met lezen. En dat is fijn, omdat voor sommige kinderen het lezen van een ‘leesboek’ niet direct een aanlokkelijk idee is. Deze reeks boeken bevat veel korte informatie, foto’s en tekeningen over verschillende onderwerpen. De boeken zien er fris uit, de informatie wordt afwisselend aangeboden en de onderwerpen passen goed bij de interesse- en belevingswereld van kinderen.

 

In de serie Zoeklicht dyslexie informatie zijn er boeken over gamen, mode, gekke dieren, survival, maffe sporten, dansen, het Rijksmuseum en robots. De boeken zijn geschreven in een laag AVI-niveau, maar zijn niet kinderachtig. Kortom, heel geschikt voor nieuwsgierige lezers die lezen lastig vinden. De tekst is opgemaakt in dyslexieletter. Vanaf 9 t/m 12 jaar.

 

 

Uitgeverij Bontekoe is momenteel bezig met het inspreken van de boekjes inspreken in hun Soundroom, zodat eind Februari de meeluisterboek-variant wordt aangeboden op www.makkelijklezen.nl.

 

De Zevensprong als online game - voor kinderen met leesproblemen

woensdag 8 november 2017

Uitgeverij Zwijsen heeft een online game op de markt gebracht over de klassieker De Zevensprong van Tonke Dragt.Door middel van educatieve spelletjes waarbij het lezen wordt geoefend, wordt je meegenomen in het avontuur rond meester Frans van der Steg en de Zevensprong.

 


Meer informatie op www.zwijsen.info/zevensprongproefles

Winterse MLP Top 25

woensdag 20 september 2017

We zijn eruit! Dit is de nieuwe, krakendverse Top 25 MLP! Met bekende en soms niet zo bekende boekentips.

Print 'm uit en hang 'm op!

Als je tips hebt voor de volgende editie, dan horen we dat graag!

Mail naar MLandman@ProBiblio.nl.

 

Leestip van Boudewijn!

dinsdag 8 augustus 2017

Pas kregen wij een nieuwe leestip binnen van Boudewijn. Hij is 8 jaar en vindt lezen soms best lastig.

Maar gelukkig heeft hij boeken gevonden die hij leuk vindt om te lezen: ‘De drakenoppasser’. Boudewijn heeft nu plezier in lezen gekregen en de twee andere delen uit de serie zijn meteen besteld!

Dank je wel voor de tip, Boudewijn en wij hopen dat je nog veel meer leuke boeken vindt!

Dit zijn de boeken:

De Drakenoppasser 1, Eddie past een week op de draak van zijn oom. Eddie wordt wanhopig van het dier: hij brandt overal gaten in en zet het huis op stelten. Vanaf 7 jaar.

 

 

De Drakenoppasser gaat op reis (2). Eddie past nog steeds op de draken van zijn oom Mart. Als Eddies vader aanbiedt om de draken van oom Mart onder te brengen in zijn kasteeltje, loopt de boel volledig uit de hand. Vanaf 7 jaar.

 

 

 

 

 

De Drakenoppasser viert feest (3) Oom Mart kan niet op Eddies verjaardag komen. Als verrassing stuurt hij zijn twee draken. Eddie vindt het geweldig. Maar op draken passen valt niet mee. Wat doen die dieren toch rare dingen. Vanaf 7 jaar. 

 

Heb jij ook een leestip? Wij horen het graag!

 

Mail naar MLandman@probiblio.nl

Nieuw voor kinderen met leesproblemen: meeluisterboek

woensdag 5 april 2017

Voor kinderen die moeite hebben met lezen heeft Uitgeverij Bontekoe een serie boekjes gemaakt getiteld Meeluisterboek. In het boek staat een code waarmee je op de website www.meeluisterboek.nl de tekst uit het boekje kunt horen. Hierdoor leest een kind de tekst uit het boek terwijl het wordt ondersteund door het geluid van de ingesproken tekst.

 

Er zijn pauzes ingelast, daar waar het volgens de interpunctie logisch is, zoals aan het einde van een regel of zin (natuurlijke pauzemomenten). Daarnaast zijn er extra pauzemomenten bij afgebroken woorden en voor moeilijke woorden. Het AVI-niveau wordt gebruikt als richtlijn om te bepalen welke woordtypen als moeilijk beschouwd dienen te worden. De ingelaste pauzes bieden de mogelijkheid tot het zelf ontsleutelen van woorden of woorddelen. Hierdoor neemt de kans dat een leerling eenzelfde woord in een later stadium sneller herkent toe. Tevens wordt de leerling door een pauzemoment in de gelegenheid gesteld om het begin van een nieuwe regel of een nieuw tekstgedeelte op te zoeken. Voor kinderen die moeite hebben met lezen kan dit een ontspannen manier van lezen zijn.

Makkelijk lezen Top 25 - Voorjaar / zomer 2017

woensdag 15 februari 2017

Op zoek naar geschikte boeken voor kinderen van 7 tot 12 jaar die niet zo graag uit zichzelf een boek pakken? Hier vind je een aanbod van 25 titels.

Deze aanbevolen boeken zijn:

  • Aantrekkelijk
  • Toegankelijk
  • Uitnodigend

 

Voor elk wat wils; - Boeken met weetjes, - Strips, - Spannende of grappige verhalen, - Graphic Novels, - Moppen, - Theaterleesboeken, - Luisterboeken, - Speciale ‘makkelijk-lezen’ boeken.

 

De Makkelijk lezen Top 25 wordt samengesteld met medewerking van ProBiblio, een dyslexiespecialist, diverse kinderboekwinkels en uitgeverijen. Ook lezers, leerkrachten en ouders sturen ons tips.
Deze Top 25 verschijnt twee keer per jaar.

 

DOWNLOAD DE TOP 25

Inlog op MLP website bibliotheken

woensdag 14 december 2016

Eerder dit jaar hebben de bibliotheken met een MLP abonnement een brief ontvangen over de plannen die ProBiblio heeft om het MLP en 4YOU! concept landelijk te beleggen. Dit blijkt in de praktijk nog geen eenvoudige opgave, maar de onderhandelingen zijn in volle gang en we zitten zeker niet stil! Dit jaar zijn de websites geactualiseerd en de MLP website is ontdaan van de inlog. Zo kan elke Bibliotheek gratis gebruik maken van de informatie die onder het tabje ‘bibliotheken’ aangeboden wordt.

 

Daarnaast promoten we de MLP materialen in de Bibliotheek op school door middel van de opleiding voor leesconsulenten, een handboek met passende materialen en aanbevelingen voor het gebruik van het MLP concept. De aanbevelingen en het handboek vindt u binnenkort op de MLP website en in de toolkit van de Bibliotheek op school.

 

Workshop organiseren

Wilt u een workshop organiseren voor uw front-office medewerkers en/of vrijwilligers òf een doorstart maken met uw Makkelijk Lezen Plein of 4YOU! in uw bibliotheekvestiging(en), dan adviseren wij u graag! Hiervoor kunt u contact opnemen met Dia Wesseling, e-mail dwesseling@probiblio.nl.

 

Update nieuwsbrief

Vanaf 2017 verschijnen de berichten over het Makkelijk Lezen Plein en 4YOU! in de ProBiblio nieuwsbrief Educatie 0-18 en niet meer in de nieuwsbrief Taal- & Leesontwikkeling. Wilt u op de hoogte blijven van de MLP & 4YOU ontwikkelingen en de nieuwsbrief Educatie 0-18 jaar ontvangen, dan kunt u een mail sturen aan dwesseling@probiblio.nl. We raden verder aan om lid te worden van de Facebookgroep ‘Makkelijklezen’.

 

Expert-leesbevorderaars geslaagd!

woensdag 14 december 2016

Hoe profileren leesconsulenten zich als specialist op het gebied van leesplezier voor kinderen met een leesprobleem in de Bibliotheek op school? Een eerste groep van vijftien ervaren leesconsulenten vanuit het hele land gingen de uitdaging aan en volgden dit najaar de pilot opleiding ‘Leesplezier voor kinderen met een leesprobleem’.

 

Materialen zoals Yoleo, Superboek, Daisyroms en de ‘Makkelijk Lezen Plein’ boeken zijn de basis voor een advies om te luisteren, luisterlezen of te lezen met plezier. De consulenten voerden leesgesprekken met een aantal leerlingen uit de doelgroep. Ook maakten zij een stappenplan voor een gerichte aanpak van het bevorderen van leesplezier voor kinderen met een leesprobleem binnen de Bibliotheek op school.

 

In de rol van expert-leesbevorderaar zijn de leesconsulenten betekenisvoller als gesprekspartner voor leescoördinator, leerkracht en directie van de school. En voor de bijzondere doelgroep ‘kinderen met een leesprobleem’ zetten zij al hun kennis van passende materialen doeltreffend in.

 

De opleiding is, in opdracht van de Koninklijke Bibliotheek, ontwikkeld door Kunst van Lezen, Bibliotheek Den Bosch en ProBiblio en wordt in het voorjaar van 2017 opnieuw aangeboden.

 

NB: Bezoek ook onze presentatie tijdens het Nationale Bibliotheekcongres op 14 maart 2017 in Zwolle!

naar boven