Applaus voor jou! – over theaterlezen

woensdag 14 oktober 2015

In dit boek schrijft Elseline Knuttel over theaterlezen; een aantrekkelijke vorm van samenlezen, juist/ook voor kinderen met leesproblemen.

Theaterlezen heeft een positieve invloed op vloeiend lezen en de leesmotivatie. Door het oefenen van de tekst, leren kinderen steeds beter vloeiend lezen en de motivatie ligt in de uiteindelijke uitvoering. Ook is het belangrijk dat ze zich inleven in de personages, wat zorgt voor meer betrokkenheid bij de tekst en stimuleert om de tekst te herlezen.

In deze uitgave komen de theorie en hoe het theaterlezen in de praktijk werkt beiden aan de orde.

Voor iedereen die zich wil verdiepen in het gebruik van theaterlezen als leesinterventie zoals ouders, leerkrachten en bibliothecarissen. Uitgeverij de Inktvis.

Top 25 Makkelijk Lezen boeken op Facebook

donderdag 17 september 2015

Sinds kort is er een Facebookgroep waar Makkelijk Lezen boeken worden gepromoot.

 

Het doel van de groep is het onder de aandacht brengen van boeken voor kinderen van 6-12 jaar en interessante weetjes uitwisselen, waardoor kinderen die moeite hebben met lezen ook plezier in lezen krijgen.

 

Heel geschikt voor o.a. ouders, leerkrachten en leesconsulenten.

 

Een idee van Uitgeverij Bontekoe en ProBiblio.

Strips over Geheim agent G. Ruwel

donderdag 9 juli 2015

Strips uit kindertijdschrift Dolfje weerwolfje. Goed te lezen door kinderen met leesproblemen.

Er zijn verschillende delen over deze grappige geheim agent. Hoe hoger het AVI niveau, hoe kleiner de platen zijn en hoe meer tekst. Voor kinderen die even een duwtje in de rug kunnen gebruiken en op deze manier makkelijk een heel boek kunnen lezen. Vanaf 7 jaar.

Auteur: Michiel van de Vijver, Uitgeverij Kijk en Lees.

Recent verschenen: ‘Dyslexie en leesproblemen’ in de serie Kinderpsychologie in de praktijk.

dinsdag 30 juni 2015

Informatieve uitgave voor ouders en opvoeders van kinderen met dyslexie. Uiteraard ook goed bruikbaar voor andere geïnteresseerden rond dit thema, zoals leerkrachten en bibliothecarissen. De informatie heeft een update gekregen zoals de informatie over de jeugdwet die vanaf 1 januari 2015 van kracht is. Er staat in wat dyslexie is en hoe school en ouders hier mee om kunnen gaan. Hoe wordt de leesontwikkeling getoetst en hoe kunnen betrokken partijen aan de slag om zwakke lezers op gang te helpen? Daarnaast staan er ervaringen en tips in hoe een goede communicatie tussen school en ouders tot stand kan komen.

Presentaties Studiedag Makkelijk Lezen Plein en 4you!

dinsdag 16 juni 2015

Donderdag 11 juni was de Presentaties Studiedag Makkelijk Lezen Plein en 4you! in Utrecht. Het motto luidde: Update Dyslexie. Bekijk hier de presentaties van die dag.

Lettertype dyslexie; helpt het of niet?

dinsdag 16 juni 2015

Er zijn tot nu toe drie onderzoeken gedaan naar de effectiviteit op de leesprestaties van het lettertype Dyslexie. De algemene conclusie is dat er geen aanwijzingen zijn dat het lettertype 'Dyslexie' tot betere leesprestaties leidt. Aan de andere kant zijn er leerlingen die het lettertype positief waarderen. Lees de uitgebreide conclusie van Steunpunt Dyslexie. Lees meer…

Studiedag Makkelijk Lezen Plein en 4you!: Update Dyslexie

dinsdag 28 april 2015

Het motto van de landelijke studiedag MLP en 4you! op donderdag 11 juni luidt: Update Dyslexie. De dag heeft een intensief programma over nieuwe kennis, inzichten en praktijkervaringen.

Achterblijvende lezers met dyslexie verdienen onze volle aandacht. Essentieel is dat zij meekomen op de basisschool en voldoende leesvaardig zijn bij hun overstap naar het voortgezet onderwijs. Bovendien moeten zij blijven lezen. Het MLP en 4you! ondersteunen de lezers en bibliotheken hierbij.

Leesproblemen bij kinderen met dyslexie was dé reden om met het eerste Makkelijk Lezen Plein in Nederland van start te gaan. In het MLP/4you! is sinds die tijd de aandacht uitgegaan naar alle vormen van leesachterstand. Inmiddels is het weer hoog tijd om bij te praten en de focus op de nieuwe ontwikkelingen rond dyslexie te leggen: Update Dyslexie.

De studiedag is bestemd voor medewerkers van alle bibliotheken met een dienstverlening aan het onderwijs. Ook mensen in het onderwijs zijn van harte uitgenodigd. 

Lees meer over deze bijeenkomst op de website van ProBiblio.

Ervaar zelf hoe het is om dyslexie te hebben

donderdag 23 april 2015

Uitgeverij Zwijsen  heeft een online spel ontwikkeld dat laat zien met welke problemen veel dyslectische kinderen dagelijks te maken hebben, waardoor het begrijpen van een tekst erg lastig wordt. Nieuwsgierig? Probeer het zelf en beantwoord de vragen!

Kennisplatform Eduapp

dinsdag 14 april 2015

Eduapp is een onafhankelijk, objectief en betrouwbaar kennisplatform over educatieve apps, boordevol inspirerende les ideeën voor in de klas en tips voor thuis. Het bevat onder meer een verzameling van gebruikers met hun favoriete apps en les ideeën. Daarnaast geeft het een overzichtelijk beeld van wat graag en veel gebruikt wordt (en dus werkt).

Door bij het zoeken op ‘dyslexie’ te selecteren zijn alle apps te vinden die kinderen met dyslexie kunnen ondersteunen.

Ga naar Eduapp.nl

Toptitels dyslexie

dinsdag 14 april 2015

Sommige boeken willen alle kinderen lezen. De griezelbus van Paul van loon is zo’n boek. Spannend, uitdagend, maar ook met een hoog AVI-niveau en volle pagina’s. Voor kinderen met dyslexie is het eigenlijk te moeilijk.

Daarom zijn er bij Zwijsen nu échte toptitels van bekende kinderboekenschrijvers toegankelijk gemaakt voor dyslectische lezers. Lees meer...

naar boven