'Oefenen als je kind geen vorderingen maakt'

vrijdag 20 juni 2014
Nanda Geuzebroek heeft op haar weblog het stuk 'Oefenen als je kind geen vorderingen maakt' geschreven. Hierin het advies aan ouders om niet te zitten wachten, maar zelf thuis te oefenen met het kind. Maar wel in een positieve sfeer! 

Stoute Hendrik is er weer!

dinsdag 6 mei 2014

Een van de favorieten van MLP-icoon Nanda Geuzebroek en van vele anderen van over de hele wereld wordt opnieuw uitgebracht: Stoute Hendrik! De serie viert dit jaar het twintig jarig jublieum.

De serie Stoute Hendrik is geschreven door Francesca Simon en in Nederland uitgegeven door Uitgeverij Deltas. Het zijn de titels Stoute Hendrik maakt het bont, Stoute Hendrik doet het weer en Pas op voor Stoute Hendrik.

De boeken over Stoute Hendrik zijn geïllustreerd door Tony Ross. Hij gaf Stoute Hendrik lang haar want dat associeert hij met rebels gedrag. Ross is goed in het weergeven van gezichtsuitdrukkingen en lichaamshoudingen. Zij vertellen een deel van het verhaal: het besmuikte lachje van Hendriks ouders als ze naar een balletvoorstelling komen of de enorme schrik van Stoute Hendrik als lispelende Lilly hem wil zoenen.

Stoute Hendrik is egoïstisch en zet de wereld graag naar zijn hand. Zijn ouders, leerkrachten en leeftijdgenoten hebben heel wat met hem te stellen. Stoute Hendrik heeft een jongere broer, Perfecte Peter, die altijd 'alsjeblieft' en 'dankjewel' zegt, nooit in zijn neus peutert en altijd zijn bord leeg eet.

De boeken van Stoute Hendrik zijn zeer geschikt voor het Makkelijk Lezen Plein.

Leesgame Letterprins onderzocht

dinsdag 15 april 2014

Door Kennisnet en de Radboud Universiteit is een onderzoek afgerond naar de effectiviteit van Letterprins in het Speciaal Basisonderwijs. Letterprins is een leesgame dat is uitgebracht in 2013. Op het gebied fonologische decodeervaardigheid bleken de scholieren sneller vooruit te zijn gegaan dan de controlegroep. En ook de leessnelheid bleek significant sneller vooruit te zijn gegaan dan bij de andere leerlingen. 

Ondanks dat de onderzoeksgroep nog niet zo groot was laat deze studie wel de effecten zien van een korte interventie waarin de leesapp Letterprins werd gebruikt. Men verwacht dat er na een langere periode van gebruik een nog groter effect te zien zal zijn. Dit omdat kinderen die bij begin van het leerproces een voorsprong hebben, deze houden, en de voorsprong groter wordt ten opzichte van de kinderen die zwak zijn in het lezen (Matthew-effect).

Letterprins is ontwikkeld door Radboud Universiteit Nijmegen en gamingbedrijf Monkeybizniz.

Vlak na het verschijnen van de app werd deze al genomineerd voor de Nationale Alfabetiseringsprijs 2013. En met goed vervolg: de Letterprins werd winnaar in de categorie Durven.

Samen met Letterprins gaat het kind op reis door samen te leren lezen. Het oefenen van woordjes is afgestemd op het leesniveau van het kind. Doet het kind het goed dan gaat het tempo omhoog.

Leesproblemen

Juist ook kinderen met leesproblemen en dyslexie kunnen met de leesoefeningen in Letterprins vooruitgaan in hun leesniveau volgens principes die wetenschappelijk (evidence-based) zijn aangetoond. Zo is de oefenstof ook geschikt voor kinderen die Nederlands leren als tweede taal.

De game houdt zelf bij waar een kind extra oefening nodig heeft. De onderliggende computeralgoritmes zijn zo ingesteld dat daarmee de leesgame juist ook geschikt is voor kinderen met leesproblemen en dyslexie.

 

 

Kennisdelen op Biebtobieb

donderdag 20 maart 2014

Elke bibliotheek runt een Makkelijk Lezen Plein op haar eigen manier. Sommige bibliotheken pakken het groots aan, andere doen het klein maar misschien erg doeltreffend. Bent u benieuwd naar verhalen en ideeën van andere bibliotheken? Of hebt u behoefte aan kennisdelen op het gebied van het MLP? Neem dan eens een kijkje op het kennisplatform Biebtobieb.

 

In de groep Makkelijk Lezen Plein vindt u interessante berichten en wordt u op de hoogte gehouden van nieuwe ontwikkelingen. Ook kunt u daar vragen stellen aan collega-bibliotheken. De ideale manier om van gedachte te wisselen, kennis te delen en geïnspireerd te raken!

 

Wat is Biebtobieb? 

Biebtobieb is het kennis- en innovatieplatform van de openbare bibliotheken. Het is een levendig digitaal platform waar u kennis kunt halen en brengen, mensen met een bepaalde functie of expertise kunt vinden en kunt samenwerken in groepen. Biebtobieb is ontwikkeld op basis van de nieuwste inzichten rond kennisdelen en sociale media.

 

Ga naar Biebtobieb. Registreren is heel eenvoudig!

Infpgraphics Aarde

Infographics voor het MLP

donderdag 31 oktober 2013

De serie De wereld in Infographics werd vooral onder de aandacht gebracht als een serie die geschikt is voor beelddenkers, kinderen die vooral in beelden denken. Sommige van deze kinderen zijn ook dyslectisch. Ze zetten hun beelddenkgave in om woordbeelden op te roepen uit hun geheugen. Ze halen het beeld voor ogen en zien dan het woordbeeld. Simpel gezegd.

 

Toch aarzelden we om deze serie op te nemen op het Makkelijk Lezen Plein.

 

De Infographicsboeken treden namelijk de regels over een rustige vormgeving met voeten. De harde kleuren springen van de bladzijdes. Ze doen bijna pijn aan de ogen. Na daar even aan gewend te zijn, toch even de tekst en de beelden op informatieoverdracht bekeken. Daardoor werden we toch enthousiast. De afbeeldingen en de bescheiden tekst brengen kort en bondig veel interessante informatie over. Dus toch maar eens naar de doelgroep gegaan en hen het boek voorgelegd.

 

En wat bleek? Ze waren enthousiast. Dus wie zijn wij om te zeggen dat ze niet geschikt zijn voor het MLP? Uiteraard waren het maar een paar dyslecten die we hun mening gevraagd hebben, maar aangezien dit jongens waren, zal deze reeks toch een aanwinst vormen voor het MLP. Door de op jongens toegesneden onderwerpen zal deze reeks ook andere jongens aanspreken. En een goede jongensreeks willen we graag toevoegen aan de MLP-collectie.

 

Maar er is meer. Doordat de moeilijke vaktechnische begrippen uitgelegd worden in woord en beeld zal de reeks ook veel kunnen betekenen voor kinderen met een taalachterstand. De serie zal dus aanslaan bij een grote groep achterblijvende lezers.

Tippenlijst voor de Frontoffice

maandag 28 oktober 2013

Een rondje langs bibliotheken in de afgelopen maanden maakte duidelijk dat veel bibliotheken worstelen met het goed geïnformeerd houden van de informatiemedewerkers in de frontoffice op MLP-gebied. Om dit probleem te helpen oplossen zijn we begonnen met het opstellen van een tippenlijst voor de FO.

 

In de frontoffice is behoefte aan verschillende soorten informatie en daar speelt de tippenlijst natuurlijk op in. Er worden op drie terreinen tips gegeven: praktische zaken, nieuws en boekentips.

 

In de rubriek Praktische zaken komen handige hulpmiddelen en bronnen aan de orde, waarmee de informatiemedewerker de klanten beter kan bedienen. In de eerste tippenlijst staat bijvoorbeeld de praktische tip om een link naar het bibliotheekdeel van de MLP-site en de collectiedatabase op het bureaublad op te nemen. Er is een mogelijkheid om de eigen gebruikersnaam en het wachtwoord in te vullen, zodat alle informatiemedewerkers ook toegang hebben tot bijvoorbeeld de collectiedatabase.

 

Bij het nieuws komt voor de FO relevante informatie aan de orde. En bij de boekentips worden pas verschenen of om andere reden interessante titels voor het MLP genoemd.

 

Klik hier voor de FO-tippenlijst.

Nieuwe top 50 in het ouderdeel

maandag 30 september 2013

In het ouderdeel van deze site is een nieuwe top 50 geplaastst. Daarbij is een kunstgreep uitgehaald. Omdat nr 1 tot en met 50 alleen maar Stilton-titels waren, waarbij titels uit alle series te vinden waren, zijn de titels van het Wakkere Muisconcept teruggebracht tot 1 titel.  Het is zeker dat kinderen die niet zo van lezen houden, wel Stiltonboeken lezen. Maar ook is duidelijk dat ook veel niet MLP-kinderen de boeken van het MLP halen. Dat is niet erg. Het MLP wordt daarmee een gewone plek in de bibliotheek. Het speciaal voor kinderen die moeite hebben met lezen gaat eraf.

Om te zorgen dat de kinderen met een leesprobleem toch met een veelzijdiger aanbod geconftinterd worden, nemen we op het MLP alleen de dunnere Stiltons op. En blijven we ook nok niet-Stilotns onder de aandacht brengen.

 

Ook dit jaar is Paul van Loon goede tweede. Misichen reden om de jublieumuitgave van de Zoeklichtserie die dit jaar 30 jaar bestaat en geschreven is door Paul van Loon actief onder de aandacht te brengen op de MLP-kinderen.

 

Kijk voor de top 50 in het ouderdeel.

De dyslexieletter en het MLP

maandag 15 juli 2013

lettertype dyslexieOmdat er een soort wonderwerking aan het lettertype Dyslexie wordt toegeschreven kan het gebeuren dat er boeken in dit lettertype gemaakt worden die echt niet geschikt zijn voor dyslecten. Een boek als Pjotr in dit lettertype vormgeven is niet handig.

Het is een dik boek met niet altijd makkelijk taalgebruik. Dyslecten zullen daar niet snel aan beginnen. De boeken van Koen Kampioen waren altijd al geschikt voor kinderen met dyslexie. Voor degenen die er bij het lezen last van hebben dat de letters over de bladzijde zweven, is de uitgave in de dyslexieletter een uitkomst, maar gelukkig voor veel andere kinderen met dyslexie blijven de Koen Kampioens in de gewone letter bestaan. Daarmee blijft een belangrijke, motiverende reeks voor m.n. jongens met een leesprobleem voor hen toegankelijk.

 

En wat doen we nu met deze boeken op het MLP?

 

Bibliotheken vragen zich af hoe ze met deze uitgaven in de dyslexieletter om moeten gaan. Door de vele media-aandacht voor de Dyslexie is er veel vraag naar deze boeken. Tot nu toe werden de boeken in de Zoeklicht dyslexiereeks in een speciaal dyslexielettertype als een gewoon MLP-boek behandeld. Nu is er veel vraag naar ‘een boek in die dyslexieletter’. Daarmee worden de Kluitmanboeken bedoeld.

 

Normaal zijn we niet zo’n voorstander van apart plaatsing van boeken, maar onder bepaalde voorwaarden lijkt dat nu wel handig. Zolang de Kluitmanreeksen in beide soorten aangeschaft worden, dus zowel in de dyslexieletter als in de gewone letter, is het voor de duur van de hype handig om deze bij elkaar te zetten. Zaak is wel de medewerkers van de beperkingen van deze uitgaven op de hoogte te brengen, zodat ze de klanten goed kunnen voorlichten en er geen valse verwachtingen gewekt worden.

Ongeschikte serie in MLP-aanbod

donderdag 20 juni 2013

Reeks  Gezond en fit in Eerste Docuboek

Momenteel krijgen de bibliotheken nieuwe delen toegestuurd uit de serie Mijn eerste Docuboek in de subreeks Gezond en fit.

De serie Mijn eerste Docuboek is al een decennium lang een degelijk onderdeel van het Makkelijk Lezen Plein: weinig tekst, tamelijk eenvoudig taalgebruik, groot lettertype en een verklarende woordenlijst van de moeilijke woorden en vooral: niet-kinderachtige foto’s als illustratie, waardoor deze AJ-reeks geschikt is voor de leeftijdsgroep van het MLP.

 

De subreeks Gezond en Fit, die nu van de persen is gerold bij Corona, voldoet ook aan deze criteria, maar toch zijn ze volkomen ongeschikt voor het MLP.

Redenen daarvan zijn de slordige opmaak en spelling en het erbarmelijke taalgebruik. De boekjes wemelen van de spel-, taal- en opmaakfouten. Omdat deze boeken juist zo geschikt zouden zijn voor de kinderen met een woordenschatprobleem is dit erg kwalijk. Ze zijn echt onbruikbaar geworden.

Wat te denken van:

  • een kadertekst als ‘Eet elke dag een paar gezonden granen te eten’
  • Of ‘In water zitten ook andere stoffen. Die geven kleur, smaak en geur aan de limonade.’  Waarop dan volgt dat die toevoegingen de limonade niet zo gezond maken en dat je beter water kunt drinken.
  • Of een drukfout ‘veschil’ in plaats van verschil.
  • Of ‘Was altijd je handen als je met een huisdier heb gespeeld.’
  • Of ‘Een dokter of zuster willen je graag helpen’ in plaats van wil of een dokter en zuster.
  • Of een verklaring in de woordenlijst achterin: ‘Nooduitgang: uitgang die je kunt gebruiken in geval van nood’
  • Of:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Het lijkt erop dat ArsScribendi/Corona heeft bezuinigd op de correctors.  Dit heeft helaas een erg negatief gevolg voor de taal die kinderen die daar al moeite mee hebben, voorgeschoteld krijgen. Geen goed voorbeeld!

Advies is dus deze boekjes niet op te nemen op het Makkelijk Lezen Plein en misschien sowieso maar niet. We hebben ons in verbinding gesteld met de redactie van ArsScribendi. Hopelijk gaat dit iets opleveren en zal het bij deze ene reeks blijven.

 

Reactie van de redactie van Corona: Er is een verkeerd bestand naar de drukker gegaan. Helaas.

Moeite met lezen? Naar de Bieb!

donderdag 13 juni 2013

ProBiblio publieksactie MLPMoeite met lezen? Naar de bieb!

 

ProBiblio voert momenteel met de slogan 'Moeite met lezen? naar de bieb!' een pr-actie om de bibliotheek als plek voor moeilijke lezers bij een breder publiek onder  de aandacht te brengen. Daarvoor is een poster gemaakt van een bibliotheekmederwerkster en een kind op een Makkelijk Lezen Plein.

Alle ProBibliobussen van de vervoersdiesnt zijn van de poster voorzien, zodat dagelijks op veel plaatsen aandacht gevraagd wordt voor deze service van de bibliotheek.

De poster is door bibliotheken te gebruiken voor eigen campagnes. Je kunt de poster downloaden in twee formaten van deze site. Deel ze uit aan scholen om de ouders op de mogelijkheden van de bibliotheek en in het bijzonder van het Makkelijk Lezen Plein te wijzen of hang de poster in de bibliotheek.

naar boven