Op veel scholen werkt men met Ralfi en met Connect. Het Makkelijk Lezen Plein krijgt regelmatig vragen over geschikte titels voor Ralfi en Connect Vloeiend lezen.

 

Anneke Smits die de Ralfi-methode heeft bedacht, raadt aan om te werken met niet avi-ingedeelde, 'echte' boeken. De praktijk heeft geleerd dat dit beter werkt dan het lezen van losse teksten. Het lezen van een boek heeft het voordeel dat het kind op een natuurlijke manier zijn woordenschat uitbreidt omdat de kwaliteit van teksten in boeken hoger is dan in losse tekstjes. Ook het herhalingselement bij het verder lezen in een boek heeft een positief effect op het lezen.

 

In Dyslectische leerlingen leren lezen van Anneke Smits en Tom Braams wordt de ralfi-methode uitvoerig beschreven. Ook is een Ralfi light methode ontwikkeld.

 

Voor veel leerlingen zijn  spannende jeugdboeken erg geschikt, omdat de taal in deze boeken eenvoudiger is dan in informatieve boeken. Dit nodigt uit tot vloeiend lezen. Gebruik van spannende boeken vraagt wel om voorlezen van grote stukken tekst door de begeleider. Dit draagt ertoe bij dat het herhaald lezen van dezelfde tekst geen problemen op gaat leveren, en het werkt positief op de leesmotivatie en de woordenschat.

 

Mocht u zelf goede ervaringen hebben met bepaalde titels, wilt u die dan aan ons doorgeven. Dan voegen wij die toe aan deze lijst, zodat we uiteindelijk tot een goed bestand komen, waar leerkrachten mee kunnen werken. Mail uw tips naar mlandman@probiblio.nl.

 

Hieronder vindt u geschikte titels.


naar boven