De Daisy-speler

De Victor Vibe van AlvaDedicon en Aangepast Lezen geven hun gesproken boeken alleen nog maar uit in Daisy-formaat (Digital Accessible Information System). Om deze gesproken boeken te kunnen lezen is een Daisy-speler nodig.

 

Voordeel van het Daisy-formaat is, dat het goede navigatiemogelijkheden bevat. Vooral bij gesproken schoolboeken is deze navigatiestructuur nodig. De gebruiker kan er makkelijk mee naar de juiste bladzijde springen. Ook is het mogelijk zelf markeerpunten aan te brengen. Fragmenten in het boek die vaak geraadpleegd worden, zoals bijv. de spellingsregels achterin het boek, kunnen gemarkeerd worden. Daarna kan men direct naar dat punt springen.

 

Voor dyslectische kinderen is het zeer de moeite waard een Daisy-speler aan te schaffen. Vooral omdat ze recht hebben op vergoeding van de Daisy-speler door de ziektekostenverzekeraar.

De Daisy-speler voor dyslectische kinderen kan aangevraagd worden via de ziektekostenverzekeraar. Het is belangrijk goed aan te geven welke Daisy-speler gewenst is. Vraag een Daisy-speler nooit aan voor school. Dan krijgt u hem niet vergoed. Een Daisy-speler wordt alleen vergoed voor het gebruik in de dagelijkse leefsfeer.

Overtuig u er ook van dat uw kind de Daisy-speler ook echt gaat gebruiken. Zie hieronder.  

Lees verder over de vergoedingsregeling .....

 

 

 

Soorten Daisy-speler

 

Er zijn een aantal fabrikanten van Daisy-spelers. Zij hebben verschillende Daisy-spelers ontwikkeld:

  • Grote tafelmodellen met grote toetsen. Deze zijn vooral bedoeld voor ouderen en slechtzienden.
  • Daisy-spelers die eruitzien en functioneren als een MP3-spelerzijn de Victor Stream en de Plextalk Pocket. Hier kunnen jongeren zich helemaal mee vertonen!

 

 

 

 

 

 

 

De Viktor Stream

 

Leveranciers

 

De websites van de leveranciers geven ook informatie over de Daisy-speler. Kijk op:


Daisy uitproberen

 

De meeste bibliotheken hebben een Daisyspeler en lenen deze uit. Vaak zijn het tafelmodellen, maar dyslecten gebruiken overwegend de pocket modellen met een SD kaart (opvolger van de discman modellen).


Binnen de groep dyslecten is de Daisy-speler nog niet algemeen bekend. Daarnaast komt het vaak voor dat kinderen in een behandeltraject zitten en daardoor nog geen verklaring van uitbehandeling hebben die de verzekering nodig heeft voor vergoeding. Ouders zijn vaak bereid om zelf een speler te kopen, maar willen wel weten of hun kind er goed mee kan werken.
Daarom hebben het Sectorinstituut Openbare Bibliotheken (Siob) en Optelec een gratis uitleenservice voor Daisyspelers opgezet. Een project dat tot 2015 zal lopen, in samenwerking met Aangepast-lezen.

 

Daisy-rom’s afluisteren zonder Daisy-speler

Het is mogelijk Daisy-rom’s te beluisteren zonder Daisy-speler. Als het kind over een dyslexieverklaring beschikt, komt het in aanmerking voor een vergoeding van de Daisy-speler. Het is dan handig om een Daisy-speler aan te schaffen.

 

Voor afluisteren van Daisy-rom’s zonder Daisy-speler klik hier.