L2s voorlezen en schrijvenL2S


L2S is een computerprogramma dat ondersteuning biedt bij het lezen, spreken en schrijven. Het is o.a. geschikt voor leerlingen met dyslexie en andere lees- en spellingsstoornissen. Ook jongeren en ouderen met een visuele beperking hebben er veel baat bij. Daarnaast kan L2S prima diensten bewijzen bij het onderwijs in de moderne vreemde talen. Het programma wordt als klein hulpprogramma over de gebruikelijke Windows-toepassingen zoals Word heengezet en kenmerkt zich door het bedieningsgemak. L2S is als single-user pakket beschikbaar als een downloadversie, maar ook op USB-stick. Daarnaast zijn er echte netwerkversies leverbaar. Binnenkort kunnen ook daisy-roms met L2S gelezen worden.

Gescande schoolboeken voor L2S zijn te krijgen via Dedicon.

L2S leest met een prettig klinkende stem teksten voor in Word, Pdf en websites. Je kunt zelf teksten scannen en die laten voorlezen of teksten opnemen met een webcam en de tekst laten voorlezen. Aanrader! Ook al vanwege de lage prijs. 


Voor informatie: www.l2s.nl

Voor demonstratiefilmpjes zie: voorlezen, het scannen en laten voorlezen van tekst, via webcam laten voorlezen.


Claroread


Claroread is een programma dat vrijwel elke tekst op de computer kan voorlezen. Ook kan het teksten scannen en daarna voorlezen.

 

Voor meer informatie:  www.kanteffspeech.nl, www.opdidaktsupplies.nl of www.lexima.nl
Wody

Wody


WoDy is een woordvoorspeller en een voorleesprogramma.

Tijdens het typen geeft het programma suggesties die kunnen worden voorgelezen.

De suggesties die het programma aanbiedt houden rekening met de specifieke spellingsproblemen van de bijvoorbeeld dyslectische gebruiker. Zo houdt Wody rekening met een verkeerde spelwijze van de eerste letters. De schrijfvarianten kunnen worden voorgelezen.

De spellingsproblemen kunnen zijn:

1) hoorniveau (korte klank/lange klank)

2) regelniveau (verdubbelen van een medeklinker)

3) weetniveau

 

Voor meer informatie en een demonstratiefilmpje zie de site van het Vlaamse Sensotec (heldere kwaliteit) of de site van Lexima (iets mindere helderheid.)

 Gratis lettertype: Open-Dyslexic

 

Dit lettertype mag  gedownload en gebruikt worden vanaf de dafont.com website. Het Open-Dyslexie Font mag – met vermelding van de bron- toegevoegd worden aan een website en gebruikt op e-book of ander leesmateriaal.

 

Open-Dyslexic doet sterk denken aan het lettertype Dyslexie van Christiaan Boer.  Naar het effect van dit lettertype is beperkt onderzoek gedaan door 3 experts op het gebied van dyslexie. Zij concludeerden dat dit lettertype voor het merendeel van de mensen met dyslexie niet de oplossing is voor hun probleem. Een kwestie dus van uitproberen of het helpt.

 

Dit zal ook opgaan voor Open-Dyslexic. Voordeel van Open-Dyslexic is dat  je het gebruik ervan makkelijk kunt uitproberen. Je hoeft het alleen maar te downlaoden en dan kun je ermee schrijven en lezen.

 

Zie ook : Leesboeken in Dyslexieletter

 


Smartpen

SmartpenDe Livescribe smartpen is een bijzondere pen. De pen heeft zowel een ingebouwde microfoon als een infraroodcamera. Hiermee koppelt de Livescribe Smartpen elk gesproken woord aan je handgeschreven notities of tekeningen.

Aan het begin van een les, een gesprek of een interview start je de geluidsopname. Vervolgens noteer je slechts enkele steekwoorden op belangrijke momenten op het Livescribe Dot Papier-schrijfblok. Dit schrijfblok bevat speciaal papier met duizenden kleine herkenningspuntjes voor de infraroodcamera.

Later kun je dan precies terug horen wat er gezegd is bij die speciefieke notitie. Enige tijd geleden is deze pen gedemonstreerd bij De Wereld Draait Door. Hier te zien.

Info: www.schrijfop.nl

Keuzehulp smartpennen

naar boven